News Mehedinti

Se împlinesc trei ani de când marele fotbalist Sevastian Iovănescu (Bebe) a urcat la ceruri

Se împlinesc trei ani de când marele fotbalist Sevastian Iovănescu (Bebe) a urcat la ceruri

Data: 28-3-2013

Ziua de 29 martie 2010 i-a secat de lacrimi pe apropiaÅ£ii celui alintat „Bebe”, pe cei care l-au apreciat ÅŸi admirat. Avea numai 56 de ani când a urcat la ceruri să-i aducă titlul de campioană ÅŸi echipei îngerilor

Născut la Ghelmegioaia, în judeÅ£ul MehedinÅ£i, pe 2 octombrie 1953, Iovănescu a jucat la Farul (sau FC ConstanÅ£a), FC ArgeÅŸ, Steaua ÅŸi FC Olt. La Farul a mai activat ca antrenor ÅŸi preÅŸedinte. O complicată intervenÅ£ie chirurgicală la inimă i-a fost fatală însă, răpindu-l din mijlocul celor dragi.

Mâine se împlinesc trei ani de la moartea lui Sevastian Iovănescu, fostul om de sport găsindu-ÅŸi sfârÅŸitul la ConstanÅ£a, la doar trei săptămâni după ce a suferit o operaÅ£ie la inimă. Au intervenit complicaÅ£ii post-operatorii, iar Iovănescu, deÅŸi a luptat cât a putut, asemenea unui gladiator, aÅŸa cum evolua ÅŸi pe terenul de fotbal, nu a rezistat. Trecerea în nefiinţă a lui „Bebe”, la doar 56 de ani, a îndurerat peste măsură lumea fotbalului constănÅ£ean, dar ÅŸi românesc. În ziua înmormântării, cortegiul funerar a trecut ÅŸi pe la stadionul „Farul”, unde celui care a fost un mare fotbalist, un antrenor dedicat ÅŸi inspirat ÅŸi un conducător devotat clubului constănÅ£ean i s-a dat cinstirea cuvenită. Bebe Iovănescu a luat cu el în pământ, fiind depuse în sicriu, o minge de fotbal pe care jucătorii Farului ÅŸi-au lăsat autografele, un tricou al „marinarilor” cu numărul opt (cel pe care l-a purtat Iovănescu în cariera sa nepereche), un tricou ÅŸi un fular de la FC ArgeÅŸ ÅŸi o diplomă de la FederaÅ£ia Română de Fotbal. Iovănescu a fost înmormântat la Cimitirul Palas din ConstanÅ£a, alături de tatăl său, Vasile, mort la vârsta de 64 de ani, cu 21 de ani înainte ca fiul său cel mijlociu să-l urmeze. Mama lui Bebe, Elena, a trecut prin două mari tragedii în viaţă: ÅŸi-a îngropat ÅŸi soÅ£ul, ÅŸi unul dintre cei trei băieÅ£i. La moartea lui Bebe avea 82 de ani. CeilalÅ£i doi fraÅ£i sunt Traian (cel mai mare dintre ei) ÅŸi Dorin (mezinul).
Decesul lui Sevastian Iovănescu a lăsat-o îndurerată pe vecie ÅŸi pe tânăra Alexandra, singurul lui copil, rod al căsătoriei cu fosta handbalistă Simona Iovănescu. Alexandra este ÅŸi ea handbalistă (joacă pivot), iar la moartea tatălui avea 22 de ani ÅŸi evolua la Tomis ConstanÅ£a. În momentul de faţă, joacă la CSM PloieÅŸti, în Liga NaÅ£ională. „Am plecat de la ConstanÅ£a în vara trecută, după retrogradarea echipei, pentru că nu puteam să mă mai descurc. De câte ori am posibilitatea vin la ConstanÅ£a, însă foarte rar, câte o zi, ÅŸi stau la bunicii din partea mamei. Cu ei am o legătură foarte strânsă. Ei m-au crescut ÅŸi îi iubesc ca pe părinÅ£ii mei. De fiecare dată, trec ÅŸi pe la cimitir, la tata, însă vineri (mâine n.n.), din păcate nu pot să ajung, întrucât sâmbătă avem meci la Rm. Vâlcea, cu Oltchim. Mi-e foarte greu fără tata. Am fost foarte apropiaÅ£i. Cum mama era la TimiÅŸoara, iar el la ConstanÅ£a, lângă mine, m-a sprijinit enorm”, declară Alexandra Iovănescu.

A primit Ordinul de Merit în grad Rubin

Când a murit, Sevastian Iovănescu era preÅŸedintele executiv al FC Farul, funcÅ£ie în care fusese înscăunat cu aproape cinci luni înainte de tragicul eveniment. Iovănescu a jucat cinci ani la FC ConstanÅ£a ÅŸi la Farul (noua denumire a echipei) - doi în prima ligă, trei în eÅŸalonul secund - în sezoanele 1974/1975, 1985/1986, 1986/1987, 1987/1988 ÅŸi 1988/1989. În Divizia A a mai evoluat la FC ArgeÅŸ (unde a cucerit titlul de campion, în ediÅ£ia 1978/1979, ÅŸi o medalie de argint, în sezonul precedent), Steaua ÅŸi FC Olt. Are 357 de meciuri jucate în prima ligă ÅŸi 56 de goluri marcate. Era un mijlocaÅŸ de mare travaliu, alerga non-stop. Clubul Farul l-a slujit cu credinţă nu numai ca jucător, ci ÅŸi ca antrenor ÅŸi conducător. A antrenat la toate nivelurile (la copii ÅŸi juniori; la Farul II - principal; la echipa mare - secund, de mai multe ori). A jucat ÅŸi la echipa naÅ£ională: la echipa mare (o selecÅ£ie), la România B (două selecÅ£ii, două goluri), la echipa olimpică (3 - 1) ÅŸi la tineret (10 - 1). În 2009, a primit Ordinul de Merit în grad Rubin din partea FederaÅ£iei Române de Fotbal, care, anterior, îi acordase ÅŸi titlul de maestru al sportului. Sevastian Iovănescu a activat în fotbal ÅŸi ca observator la meciuri. „Bebe s-a remarcat ca un jucător excepÅ£ional ÅŸi ca un profesionist al fotbalului. A fost un antrenor modern. A descoperit ÅŸi a format mulÅ£i fotbaliÅŸti pentru echipa mare a Farului. Practic, ÅŸi-a dat viaÅ£a pentru fotbal. A fost permanent la dispoziÅ£ia Farului”, a declarat un alt antrenor emerit, practician ÅŸi teoretician de calibru, Petre Comăniţă.

Ziuaconstanta.ro