News Mehedinti

Sâmbătă, 29 iunie, asociaţia MaiMultVerde, cu sprijinul Primăriei, marchează Ziua Dunării la Drobeta Turnu Severin – Va avea loc un eveniment comunitar, în centrul oraşului (fântâna cinetică)!

Sâmbătă, 29 iunie, asociaţia MaiMultVerde, cu sprijinul Primăriei, marchează Ziua Dunării la Drobeta Turnu Severin – Va avea loc un eveniment comunitar, în centrul oraşului (fântâna cinetică)!

Data: 24-6-2019

Asociația MaiMultVerde cu sprijinul Primariei Drobeta Turnu Severin, sărbătorește Ziua Dunării “Cu apele curate”, sâmbătă, 29 iunie 2019.

Asociația MaiMultVerde marchează Ziua Dunării printr-un eveniment comunitar în centrul orașului (zona fântânii cinetice). Evenimentul face parte din programul “Cu apele curate”, un apel la implicare a locuitorilor orașelor riverane în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, inițiat împreună cu Lidl Romania și implementat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC). Potrivit declarațiilor lui Joao Aguiar Machado, Șeful Direcției Generale MARE a Comisiei Europene, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de deşeuri produse de om şi ajunse în mediul marin, din Uniunea Europeană, 90% din aceste deşeuri constituie plastic, iar obiectivul UE este zero plastic în ape până în 2030. În acest context, programul “Cu apele curate” vizează colaborarea cu instituții europene și globale, precum Comisia Internațională pentru Protecția Dunării (ICPDR), UN Water și UN Environment.

“Am inițiat acest proiect pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul major reprezentat de poluarea cu plastic a apelor Dunării. Ne dorim ca publicul larg să conștientizeze importanța colectării selective a plasticului în zonele special amenajate și evitarea sau înlocuirea pe cât posibil a plasticului. De la copii la adulți, cu toții suntem responsabili de deșeurile pe care le producem, cum le colectăm și unde le aruncăm. Dacă ne dorim ape curate și mediu sănătos, fiecare trebuie să ne aducem contribuția!”, spune Doru Mitrana, Președinte al Asociației MaiMultVerde.

La Drobeta-Turnu Severin are loc un eveniment de activare comunitară, în cadrul căruia vom include acțiuni care să formeze un traseu organic, pornind de la informare, conștientizare și educare, la dezbaterea și propunerea unor acțiuni și soluții viabile pentru reciclarea și diminuarea consumului produselor din plastic, pentru ca acestea să nu ajungă în apele Dunării. Astfel, traseul complet include o expoziție foto cu deșeurile colectate de voluntarii taberei de curațenie pe care a organizat-o MaiMultVerde în luna mai în Delta Dunării, panouri de informare privind colectarea selectivă, ateliere de upcycling, o proiecție de film tematică, o serie de ateliere de creație din materiale reciclabile și muzică pentru a păstra nivelul energiei și motivației la cote ridicate. Ne dăm seama că locuitorii orașelor dunărene sunt primii afectați de poluarea apelor cu plastic și, în același timp, sunt și cei ale căror inițiative pot avea un impact direct asupra ameliorării situației actuale. Principala miză a evenimentelor este coagularea comunității locale în jurul acestei probleme comune, care se adresează tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă sau ocupație.

 „Ne pasă de impactul activităților noastre asupra oamenilor și mediului înconjurător. Pentru a avea o dezvoltare sustenabilă, măsurile de protecție a mediului au devenit o parte intrinsecă a întregului nostru business. Calitatea apei reprezintă pentru noi o prioritate și de aceea încurajăm și susținem această inițiativă. Luăm măsuri atât pentru a reduce cantitatea de ambalaje și cât și pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pe care le trimitem către centrele de reciclare. Adaptăm ambalajele pentru a consuma doar strictul necesar de resurse. Derulăm campanii de informare și educare a clienților noștri cu privire la importanța protejării mediului și împreună sperăm să ne aducem contrabuția la o Românie cu apele curate!”, declară Cristina Hanganu, Director Comunicare și CSR, Lidl România.

Programul a început în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, unde 100 de voluntari au colectat 5 tone de plastic, și continuă cu acțiuni de igienizare a malurilor Dunării în zona Giurgiu de Ziua Dunării, urmate în perioada iulie - septembrie de etapa de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților. Acțiunile se vor derula în comunitățile din Tulcea, Brăila, Galați, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița și Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autoritățile locale și Inspectoratele Școlare Județene.

 „În calitatea mea de primar al municipiului Drobeta-Turnu Severin salut călduros această inițiativă a MaiMultVerde și o susțin, deoarece se încadrează perfect în politica noastră de igienizare a orașului și de transformare a lui într-un punct de atracție pentru turiști”, declară Marius Screciu, Primar, Primăria Drobeta-Turnu Severin. 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus