News Mehedinti

Primarul de la Bîcleș, Lucian Coandă, pus sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani

Primarul de la BîcleÈ™, Lucian Coandă, pus sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală È™i spălare de bani

Data: 14-4-2016

Aseară,  poliÅ£iÅŸtii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de PoliÅ£ie JudeÅ£ean MehedinÅ£i au reÈ›inut pe baza de ordonanță de reÈ›inere, pentru 24 de ore, trei persoane cu vârste cuprinse între 42-47 ani, din judeÈ›ul Mehedinti, bănuite de evaziune fiscală È™i spălare de bani. Printre ei se află È™i primarul de la BîcleÈ™, Lucian Coandă. Astăzi, procurorii au decis ca cei trei suspecÈ›i, să fie cercetaÈ›i în continuare sub măsura controlului judiciar, printre care È™i edilul Coandă.

Din cercetări a reieÅŸit că, în perioada 2007 - 2010, în calitate de reprezentanÅ£i legali ai 6 societăţi comerciale, s-au sustras de la plata obligaÅ£iilor fiscale pentru societăţile comerciale controlate de către ei în mod direct. AceÅŸtia ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaÅ£iuni comerciale fictive (reprezentând achiziÈ›ii de mărfuri È™i servicii), pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. ÅŸi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de peste 3,5 milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe operaÅ£iuni sau tranzacÅ£ii financiare, urmărind spălarea sumelor de bani.

AceÅŸtia ar fi făcut depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau ar fi rulat aceste valori prin conturile bancare ale societăţilor, metodă prin care ar fi  fost disimulată provenienÅ£a banilor. După comiterea faptelor persoanele în cauză au cesionat părÈ›ile sociale ale firmelor implicate către cetățeni străini în scopul sustragerii de la verificările fiscale È™i urmărirea penală.

Cei trei È™i-au petrecut astfel noaptea în Centrul de ReÈ›inere È™i Arestare Preventivă al I.P.J.MehedinÈ›i iar astăzi au fost prezentaÈ›i Parchetului de pe lângă Tribunalul MehedinÅ£i cu propunerea de arestare preventivă. Procurorii au respins propunerea È™i au dispus controlul judiciar pentru toÈ›i cei trei implicaÈ›i în dosar.