News Mehedinti

Cruce de 14 metri, ridicată la Mănăstirea Vodiţa

Cruce de 14 metri, ridicată la Mănăstirea Vodiţa

Data: 15-9-2014

Ieri, cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci la Mănăstirea VodiÅ£a din MehedinÅ£i a fost ridicată o cruce înaltă de 14 metri, care poate fi văzută de pe Drumul European 70, între Drobeta Turnu Severin ÅŸi OrÅŸova.

Crucea va fi luminată pe timp de noapte, astfel ca va putea fi văzută ÅŸi de pe malul sârbesc al Dunării. Ea are dimensiuni impresionante, fiind una din cele mai mari cruci din judeÅ£ul MehedinÅ£i, având înălÅ£imea de 14 metri ÅŸi lăţimea de 7 metri.

"Este din Å£eavă, prin sudare, iar peste această structură am aplicat elemente luminoase, pe care am pus un poliplan care rezistă, iar luminarea este cu led după o tehnologie nouă”, a explicat Dorin Cristea, managerul firmei care a construit crucea-gigant, scrie GDS.ro.

Mânăstirea VodiÅ£a din judeÅ£ul MehedinÅ£i reprezintă cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar ÅŸi totodată primul aÅŸezământ monahal dinÅ£ara noastră administrat autonom după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Ea a fost ridicată între anii 1370-1372 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I.