News Mehedinti

 ASTĂZI: Simulare accident feroviar, urmat de incendiu în Tunelul Tufări, aproape de Gara CFR Orşova

ASTÄ‚ZI: Simulare accident feroviar, urmat de incendiu în Tunelul Tufări, aproape de Gara CFR OrÅŸova

Data: 24-5-2017

Miercuri, 24 mai a.c, începând cu ora 12.30 se va desfăşura un exerciÅ£iu organizat de Inspectoratul pentru SituaÅ£ii de Urgenţă “Drobeta” al JudeÅ£ului MehedinÅ£i privind  gestionarea unei situaÅ£ii de urgenţă, ca urmare a producerii unui accident feroviar - în tunelul de cale ferată Tufări (la circa 400 m faţă de Gara C.F.R. OrÅŸova), urmat de incendiu, în care este implicat un tren de călători .

Potrivit scenariului exerciÅ£iului, în ziua de 24.05.2017, în jurul orei 12:30, trenul de călători Regio compus din locomotivă ÅŸi 5 vagoane, având la bord peste 40 de călători, care circula dinspre BucureÅŸti spre TimiÅŸoara, datorită unor defecÅ£iuni tehnice, deraiază de pe ÅŸina de cale ferată, în tunelul de cale ferată Tufări.

În urma deraierii, vagoanele 4 ÅŸi 5 au ieÅŸit de pe ÅŸina de cale ferată, fiind proiectate în pereÅ£ii laterali ai tunelului, provocând avarii majore la structura acestora, celelalte vagoane rămânând pe ÅŸine. Din cauza impactului puternic izbucneÅŸte un incendiu violent la instalaÅ£ia electrică a vagonului nr. 4, cu pericol de propagare la vagoanele învecinate.

Din cauza faptului că accidentul s-a produs într-un tunel de cale ferată, se creează o acumulare foarte mare de fum ÅŸi gaze toxice, existând pericolul de intoxicare a călătorilor din vagoane.

Pentru gestionarea acestei situaÅ£ii de urgenţă, inspectorul ÅŸef va demara, prin dispeceratul I.S.U ” Drobeta”, procedurile de declanÅŸare a Planului RoÅŸu de IntervenÅ£ie, după care informează prefectul judeÅ£ului.

Primele forÅ£e ÅŸi mijloace mobilizate la locul evenimentului vor fi din cadrul DetaÅŸamentului de Pompieri OrÅŸova, ulterior urmând să sosescă în sprijin echipaje ale DetaÅŸamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin, dar ÅŸi grupa operativă a inspectoratului.

Pompierii vor acÅ£iona pentru localizarea ÅŸi lichidarea incendiului, concomitent cu căutarea – salvarea ÅŸi evacuarea victimelor, dar ÅŸi pentru acordarea asistenÅ£ei medicale de urgenţă.

Totodată, pentru restabilirea stării de normalitate la locul evenimentului se vor deplasa atât echipaje aleInspectoratului de PoliÅ£ie JudeÅ£ean MehedinÅ£i, Inspectoratului de Jandarmi JudeÅ£ean MehedinÅ£i, Sectorului PoliÅ£iei de Frontieră OrÅŸova, Serviciului JudeÅ£ean de Ambulanţă, PoliÅ£iei Transporturi Feroviare, cât ÅŸi reprezentanÅ£i ai S.N.T.F.C. CFR CÄ‚LÄ‚TORI SA - Suc. reg. de transport  feroviar de călători TimiÅŸoara, S.N.T.F.M. CFR MARFÄ‚ SA BucureÅŸti – Suc. BANAT -  OLTENIA – Centrul zonal de Marfă TimiÅŸoara ÅŸi Companiei NaÅ£ionale de Căi Ferate CFR S.A. – Suc. reg. CF Craiova.

ExerciÅ£iul are ca scop antrenarea forÅ£elor participante în vederea aplicării concepÅ£iei de intervenÅ£ie la tunelul CF, formarea deprinderilor echipajelor de intervenÅ£ie, cooperarea ÅŸi coordonarea personalului destinat intervenÅ£iei pentru limitarea efectelor produse în cazul activării Planului RoÅŸu, dar ÅŸi identificarea tuturor capabilităţilor pentru gestionarea unui astfel de eveniment de amploare.