News Mehedinti

La aproape 107 ani, Titu Stoicheci din HUSNICIOARA, ultimul jandarm supravieÈ›uitor al bătăliei de la Stalingrad, a ÎNCETAT din VIAŢĂ

Data: 23-10-2017

Jandarmeria Română aduce un ultim omagiu generalului de brigadă Titu Stoicheci, încetat din viață vineri, 20.10.2017, la vârsta de 106 ani È™i 10 luni.

A privit de nenumărate ori moartea în față, dar a rămas fidel uniformei È™i nu s-a ferit din calea pericolului. S-a născut la data de 9 ianuarie 1911 în comuna mehedinÈ›eană Husnicioara. În anul 1933 a absolvit Școala Militară de OfiÈ›eri de Infanterie de la PloieÈ™ti, iar trei ani mai târziu a fost avansat la gradul de sublocotenent.

A luptat la Odessa, dar È™i la Stalingrad, unde a avut loc cea mai sângeroasă bătălie din istoria omenirii. În anul 1943, după ce a fost avansat la gradul de locotenent, a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj, iar în anul 1947 a fost avansat la gradul de căpitan pentru rezultate excepÈ›ionale.

După ce a fost trecut în rezervă, a fost învățător la Școala de la Zegaia până în anul 1971. După anul 1990, participarea la cea de a doua conflagraÈ›ie mondială i-a fost răsplătită cu avansarea treptată la gradele de maior, locotenent colonel È™i colonel, pentru ca, la data de 01.12.2013, prin decret prezidenÈ›ial, cariera să îi fie încununată cu avansarea la gradul de general de brigadă în retragere.

Foto: Justin Stăvaru/ AGERPRES, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj.