News Mehedinti

În primele 6 luni 2018, polițiștii Serviciului de Investigare Criminaliăţii Economice au cercetat 45 de persoane, suspecte de evaziune fiscală şi contrabandă

În primele 6 luni 2018, polițiștii Serviciului de Investigare Criminaliăţii Economice au cercetat 45 de persoane, suspecte de evaziune fiscală şi contrabandă

Data: 23-8-2018

Infracţionalitatea din domeniul evaziunii fiscale şi contrabandei înregistrează cea mai mare pondere în criminalitatea economico-financiară. De la punerea în aplicare a Planului Naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi contrabandei, poliţiştii Servicului de Investigare a Criminalitatii Economine au acționat preponderent, pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat, prin faptele lor ilicite, cu aproximativ 16.800.000lei. 

În primele 6 luni ale a.c., la nivelul judeţului Mehedinţi, politistii Serviciului de Investigare a Crimnalităţii Economice au acţionat pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniile în care aceasta se manifestă pregnant şi a contrabandei.

Domeniile de activitate în care evaziunea fiscală se manifestă cu predilecţie sunt reprezentate de operaţiunile cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse energetice) şi tranzacţiile intracomunitare prin interpunerea mai multor firme, obligaţiile fiscale fiind preluate de o firmă de tip fantomă.

De asemenea, fraudele vamale şi piaţa produselor contrafăcute se află într-o strânsă legătură cu evaziunea fiscală constituind în continuare o sursa principala de finanţare a economiei subterane.

Oamenii legii au vizat cu precădere, ca şi domenii de  activitate: importul, producţia, achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea produselor energetice, a produselor din tutun, a celor din alcool, a cerealelor, legumelor şi fructelor, industria alimentară, legalitatea folosirii forţei de muncă, operaţiunile cu materiale reciclabile, jocurile de noroc şi tranzacţiile intracomunitare, obiectivul primordial fiind asigurarea unui mediu de afaceri curat.

Astfel, în perioada de referință, au fost desfăşurate activităţi de prevenire, descoperire şi cercetare specifice, efectuându-se 68 de acţiuni în cadrul cărora au fost verificaţi peste 140 de agenţi economici.

Poliţiştii au constatat, în urma acestor controale, 48 infracţiuni în cele 43 dosare penale instrumentate, pentru săvârşirea cărora au fost cercetate 45 persoane. Au fost dispuse măsuri asigurătorii, pentru recuperarea prejudiciului cauzat, până în prezent fiind recuperați aproximativ 5.360.000 lei.

De asemenea, 4 dosare penale au fost înaintate parchetelor competente cu propunerea de declinare a competenţei și de efectuare a cercetărilor către D.N.A. și D.I.I.C.O.T., datorită valorii prejudiciului constatat sau a complexităţii activităţilor infracţionale.

Totodată, au fost aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale, în sumă totală de aproape 40.000 lei.

Cu ocazia acţiunilor întreprinse pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale oamenii legii au reţinut 6 persoane, faţă de 4 dintre acestea fiind dispuse alte măsuri preventive.

Exemple: Grupare specializată în contrabanda cu ţigări, destructurată de poliţiştii de la economic

În cursul lunii aprilie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în executare şapte mandate de percheziţie domiciliară emise de către Judecătoria oraşului Vînju Mare, la mai multe adrese de pe raza judeţelor Mehedinţi şi Dolj.

Ca urmare a activităţilor întreprinse cu celeritate, poliţiştii au surprins în flagrant pe un teren aflat în extravilanul comunei Salcia, judeţul Mehedinţi, un bărbat de 40 ani, în timp ce oferea altei persoane de 50 ani, cantitatea de 15.000 ţigarete netimbrate.

De asemenea, într-un autovehicul folosit de către cele două persoane şi identificat pe raza judeţului Dolj, la locuinţa unui alt suspect în vârstă de 33 ani, poliţiştii au identificat cantitatea de 297.000 ţigarete netimbrate, de diferite mărci.

Poliţiştii au descoperit la locuinţele bărbatului de 40 de ani şi a tatălui acestuia, situate în judeţul Dolj, cantitatea de 8.240 ţigarete netimbrate, de diferite mărci precum şi un pistol neletal, 8 cartuşe de diferite calibre şi 4.407 articole pirotehnice, deţinute fără drept.

Oamenii legii au identificat la locuinţele persoanelor în cauză şi suma de 6.070 lei.

Faţă de doi dintre suspecţi de 40, respectiv 50 ani s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Vînju Mare, cu propunere de luare a unor măsuri preventive, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În cauză s-au întocmit acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  contrabandă, faptă prev. și ped. de art. 270 alin. 3 din Lg. 86/2006 cu aplicarea art. 274 din Lg. 86/2006, a infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului materialelor explozive, fapte prev. şi ped. de art.342, alin.2,  C.pen şi art.346, alin.1, C.pen.

De asemenea, s-a luat măsura ridicării cantităţii de 320.240 ţigarete, a sumei de 6.070 lei şi indisponibilizarea a două mijloace de transport precum și instituirea măsurilor asigurătorii asupra unor bunuri imobile în vederea recuperării prejudiciului de aproximativ 200.000 lei.

 

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice împreună efective din cadrul Poliţiei municipiului Dr.Tr.Severin au oprit în trafic, în cursul lunii martie, la intersecția DN6 cu DJ607C, un autovehicul care se deplasa din direcția Orșova spre Dr. Tr. Severin.

Cu ocazia verificărilor s-a constatat ca autoturismul era condus de un bărbat de 27 ani, iar pe scaunul din dreapta se afla un alt tânăr de 26 ani, ambii din județul Mehedinți.

Polițiștii au procedat la cercetarea atentă a autovehiculului în cauză, ocazie cu care în două compartimente special amenajate în podeaua autoturismului, dispuse pe toată lățimea mașinii, au fost identificate un număr de 108.940  țigarete timbrate necorespunzător, iar în portiera dreapta spate au fost identificate 280 țigarete, netimbrate, de diferite mărci.

A fost întocmit dosar penal și s-a dispus continuarea urmăririi penale față de aceştia cu privire la săvârșirea infracțiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea de către două sau mai multe persoane a bunurilor sau a mărfurilor, care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă, faptă prev. și ped. de art. 270 alin 3 cu aplicarea la art. 274 din Lg. 86/2006.

De asemenea, faţă de cei doi bărbați s-a luat măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore, au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, cu propunere de luare a unor măsuri preventive, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de tânărul de 27 ani.

Totodată, s-a dispus ridicării produselor din tutun transportate şi a indisponibilizării mijlocului de transport, fiind propuse măsuri asigurătorii în vederea confiscării speciale a autovehiculului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus