News Mehedinti

EXCLUSIV / Interviu cu ŞEFUL IPJ MEHEDINŢI comisar Ștefan Constantin Ponea

EXCLUSIV / Interviu cu ŞEFUL IPJ MEHEDINŢI comisar Ștefan Constantin Ponea

Data: 3-12-2013

Un mehedințean născut în Drobeta Turnu Severin, municipiu în care a urmat și cursurile școlare. De la vârsta de 12 ani a locuit în orașul Orșova, deoarece părinții lui au fost mutați, aici, cu serviciul.  Despre cine vorbim? Nimeni altul decât primul OM al Instituției de Poliției Județene Mehedinți, comisarul de poliție Ștefan Constantin Ponea.

Este  căsătorit și are o fetiță în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a V-a. Ca pregătire profesională, șeful IPJ Mehedinți  visa încă din primii ani de liceu să lucreze într-o bancă, meseria de ,,finanțist” considerând-o ca fiind una din cele mai nobile. În anul 1989 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Științe Economice a Universității din Craiova, cursuri de zi, iar în anul 1995 a absolvit secția ,,Finanțe Bănci” din cadrul acestei facultăți. Comisarul șef de poliție a avut amabilitatea să ne primească în biroul său și să ne răspundă la o serie de întrebări.

News Mehedinți: Domnule Ponea, ce presupune postura de şef al IPJ Mehedinţi?

Comisar șef Ștefan Ponea: Funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți este o funcție ce implică în primul rând foarte multă responsabilitate, obligații profesionale atât față de organizația profesională pe care o conduc cât și față de comunitate.

News Mehedinți: A fost vreun moment în viaţa dumneavoastră în care să regretaţi alegerea meseriei de poliţist?

Comisar șef Ștefan Ponea: Bună întrebare! Vă mărturisesc faptul că și eu m-am întrebat de foarte multe ori și chiar de mult mai multe ori în ultima perioadă. De la început vreau să vă asigur că nu a existat niciodată niciun moment în care să regret că am ales această meserie. De altfel eu nici nu am considerat-o niciodată o meserie în sensul celor din nomenclatorul de meserii. Întotdeauna am considerat că a fi POLIȚIST cu adevărat, înseamnă VOCAȚIE ȘI PASIUNE dincolo de meseria în sens de ocupație – care îți asigură mijloacele de trai. Cred că fiecare dintre noi, la un moment dat se visează un Sherlock Holmes, nu-i așa? Dintotdeauna mi-a plăcut literatura polițistă și am fost condus de un spirit pentru dreptate și adevăr. Așa am ajuns POLIȚIST.

News Mehedinți: Aveţi ceva să vă reproşaţi, de când lucraţi în acest sistem?

Comisar șef Ștefan Ponea: Nu, nu am ce să îmi reproșez din punct de vedere profesional. Îmi place meseria de POLIȚIST, o practic cu pasiune și onestitate și în cei 17 ani de muncă am parcurs toate treptele profesionale, am ,,ars” toate etapele.

News Mehedinți: Care au fost cele mai importante realizări de când ocupaţi funcţia de şef al IPJ?

Comisar șef Ștefan Ponea: Nu vreau să par lipsit de modestie, dar din anul 2009, de când ocup funcția de șef al inspectoratului, climatul de ordine și siguranță publică s-a îmbunătățit de la an la an, aceasta fiind realizarea cu care mă mândresc cel mai mult. Activitatea și rezultatele obținute de colegii mei au cunoscut un salt calitativ major și cele mai bune argumente sunt atât statisticile cât și opinia cetățenilor. De altfel, personal, aceasta este cea mai mare satisfacție a mea: sentimentul de siguranță pe care îl au în prezent concetățenii mei pentru că nu uitați și eu sunt un locuitor al acestui județ, fac parte din comunitate și am un permanent contact cu acesta.

News Mehedinți: Aţi intrat vreodată în conflict cu o instituţie media?

Comisar șef Ștefan Ponea: Nu. Am venit la comanda Poliției Mehedințene fiind ferm convins că mass –media este un adevărat partener al polițiștilor și am încercat să construiesc o relație bazată pe respect reciproc și transparență instituțională. De altfel, eu consider că atunci când îți faci meseria cu responsabilitate, onestitate, curaj, demnitate, imparțialitate nu ai nimic de ascuns, ci dimpotrivă. În ceea ce privește diletantismul sau reflectarea partizană a unor aspecte din viața Poliției Mehedințene de către anumite trusturi media sau așa ziși jurnaliști, consider că cel mai bun judecător este opinia publică. Pe această cale țin să salut apariția în presa mehedințeană a publicației dumneavoastră care și-a dovedit într-o perioadă atât de scurtă profesionalismul și imparțialitatea, informând prompt și obiectiv opinia publică.

News Mehedinți: Vă mulțumim! De când sunteţi în sistem, v-a fost pusă vreun moment în pericol viaţa dvs sau a familiei? Dar a colegilor?

Comisar șef Ștefan Ponea: Nu. De când sunt polițist nu am simțit niciodată că viața mea sau a persoanelor apropiate ar fi pusă în pericol. Am mai spus-o: mi-am ales această profesie conștient de riscurile pe care le implică. Atât eu cât și colegii mei, sentimentul acesta l-am promovat: spiritul de echipă, respectul și susținerea reciprocă a polițiștilor mehedințeni.

News Mehedinți: Care este relaţia dvs cu ceilalţi poliţişti?

Comisar șef Ștefan Ponea: Vreau să construim o organizatie puternică, bazată pe valori morale, sociale, profesionale, POLIȚISTUL MEHEDINȚEAN să devină un BRAND. Sunt conștient că este un proces de durată, care necesită multă implicare, efort, răbdare dar sunt hotărât ca împreună cu echipa pe care o conduc să realizăm acest obiectiv organizational. Chiar și în actualul context socio-profesional.

News Mehedinți:  Cum se prezintă actualul centru de arest al IPJ-ului?

Comisar șef Ștefan Ponea: În ceea ce privește actualul Centru de Reținere și Arest Preventiv vă pot spune că am făcut eforturi deosebite, susținute și de organizațiile profesionale (C.N.P., S.N.P.P.C.,I.P.A.,) să asigurăm funcționarea acestuia la standardele europene, să respectăm drepturile omului dar, în același timp să nu înregistrăm niciun eveniment negativ. Și din 2009 până în prezent nu s-a înregistrat niciun eveniment negativ.

News Mehedinți: Cum se prezintă judeţul Mehedinţi la capitolul infracţionalitate?

Comisar șef Ștefan Ponea: Statistic județul Mehedinți se prezintă din ce în ce mai bine. Adică dacă la nivelul anului 2009 ocupam “cu autoritate” locurile 2-3 pe țară, în prezent prin eforturile profesionale uriașe ale colegilor mei - și nu folosesc vorbe mari – am reușit să coborâm de pe acest “podium al infracționalității” astfel că după primele 10 luni 2013 ne situăm pe locul 10 la volumul infracționalității sesizate. Important este că polițiștii mehedințeni se situează pe locuri fruntașe pe podium la majoritatea indicatorilor de performanță și nu este puțin lucru să fii remarcat la nivel național pentru rezultatele remarcabile obținute în combaterea evaziunii fiscale, în reducerea riscului rutier sau în asigurarea sentimentului de siguranță publică. Remarc faptul că la nivelul județului nostru predomină infracțiunile mărunte, “de vitrină”, furturi de subzistență îndeosebi și nu am înregistrat de ani buni conflicte stradale, cu arme de foc, infracțiuni grave comise cu violență, clanuri interlope și enumerarea aspectelor pozitive ar putea continua. Toate acestea coroborate cu prestanța profesională a colegilor mei, absența unor acte de corupție sau a altor fapte ce țin zilnic primele pagini ale media au condus la asigurarea unei normalități în județul nostru.

News Mehedinți: Dacă există, care este deficitul de personal cu care se confruntă IPJ Mehedinţi?

Comisar șef Ștefan Ponea: În ceea ce privește deficitul de personal vă pot preciza că prin politica de personal pe care am adoptat-o acest deficit l-am redus an de an la momentul actual procentul de încadrare este de 93,28% (față de 86,7% la nivelul anului 2009). Prin măsuri luate, dar și cu efortul - orelor suplimentare - depus de colegii mei am căutat ca acest deficit să nu se resimtă în prezența în comunitate.

News Mehedinți: Poliţia locală vă asigură sprijinul?

Comisar șef Ștefan Ponea: Da, avem o abordare foarte bună cu Poliția Locală îndeosebi la nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin. Un sprijin deosebit îl avem îndeosebi pe domeniul asigurării ordinii și liniștii publice în unitățile de învățământ dar mai ales în zona adiacenta acestora.

News Mehedinți: S-a întâmplat să sunaţi dvs vreodată la poliţie pentru a semnala un caz ori pentru a cere sprijin?

Comisar șef Ștefan Ponea: Sigur că da. Ori de câte ori observ ceva în neregulă îi informez pe colegii mei care se află în serviciu pentru că ei sunt în măsură să analizeze și să stabilească activitățile de executat.

News Mehedinți: Spre deosebire de alte judeţe, am observat că se vorbeşte din ce în ce mai puţin despre clanurile interlope. Sunt ele mai cuminţi sau le controlaţi mai bine?

Comisar șef Ștefan Ponea: Da, și din acest punct de vedere pot afirma că județul Mehedinți este unul din cele mai sigure din țară. Așa cum vă precizam anterior, de peste 4 ani de zile pe străzile din Mehedinți nu s-a mai făcut simțită prezența acestor “clanuri interlope”. Și nu pentru că sunt “mai cuminți” ci pentru că acesta a fost un obiectiv al meu încă de la preluarea funcției de Inspector Șef.  Vă pot dezvălui că încă din 2009 am creat un compartiment distinct special care să se ocupe numai de acest domeniu și că, de asemenea, am avut o cooperare excelentă cu structura specializată – Serviciul Crimă Organizată – aceștia fiind de fapt cei ce au în competență acest domeniu și care au avut câteva acțiuni remarcabile intens mediatizate.

News Mehedinți: Cum este domnul Ponea în viaţa de zi cu zi, atunci când nu îmbracă uniforma de poliţist?

Comisar șef Ștefan Ponea: “Domnul Ponea” în viața de zi cu zi este tată, soț, fiu, frate, vecin, adică un om obișnuit. Încerc să trăiesc cât mai mult în comunitate, să văd, să observ “realitățile străzii”.

News Mehedinți: Aţi dori să schimbaţi ceva în actualul sistem?

Comisar șef Ștefan Ponea: A…da. Din nou mi-ați adresat o întrebare delicată! Da, aș dori să schimb multe! Consider că, în primul rând aș vrea să schimb în așa fel încât să existe o viziune de ansamblu și o strategie pe termen lung a modului de funcționare a sistemului de ordine publică, a Poliției Române. Mai exact să nu mai existe posibilitatea ca în fiecare an să reorganizăm, înființăm, desființăm, s-au mai rău disponibilizăm. Am trecut printr-o experiență profesională extrem de neplăcută în perioada 2010-2011 când la nivel central s-a luat “decizia strategică“ de a disponibiliza polițiști sau de a desființa Posturile de Poliție Comunale. De astfel, de decizii trebuie protejat sistemul polițienesc. Eu sper ca sistemul polițienesc să fie condus și reformat doar de profesioniștii din sistem, ținând seama de realitățile socio-profesionale, de normele juridice și valorile europene.

News Mehedinți: Care sunt cele mai des întâlnite infracţiuni în judeţul Mehedinţi?

Comisar șef Ștefan Ponea: Conform statisticilor, cele mai des sesizate infracțiuni în primele 10 luni 2013 și și ca un trend general al ultimilor patru ani sunt cele de lovire (art. 180 C.P.) și furt (art.208-209 C.P.). În ceea ce privește infracțiunile constatate de polițiști, cele mai multe sunt cele la regimul rutier și respectiv economico-financiare. Repet, infracțiunile de natură judiciară sunt infracțiuni mărunte, așa zisa infracționalitate de vitrină, fără moduri de operare deosebite sau prejudicii foarte mici.

News Mehedinți: Dacă ar fi să daţi timpul înapoi, ce altă meserie aţi alege?

Comisar șef Ștefan Ponea: Întotdeauna în viață mi-am asumat deciziile pe care le-am luat nu le-am regretat. Iubesc profesia de polițist și dacă ar fi să dau timpul înapoi sau mai mult dacă ar fi să mă mai nasc încă o dată mi-aș allege aceeași profesie: POLIȚIST.

News Mehedinți: Despre celelalte oraşe ale judeţului, Orşova, Baia de Aramă, Strehaia şi Vânju Mare, ce ne puteţi spune în privinţa gradului de infracţionalitate? Putem întocmi un top al oraşului cu gradul cel mai mare de infracţiuni? Incluzând bineînţeles şi municipiul Drobeta Turnu Severin?

Comisar șef Ștefan Ponea: Dacă ar fi să analizăm din punct de vedere statistic, o stare infracțională ridicată, peste media județeană și cu manifestare atât în mediul urban cât și rural cât și ca genuri de infracțiuni, se înregistrează pe zona de competență a Poliției Vînju Mare. Poliția municipiului Drobeta Turnu Severin face notă aparte pentru că pe zona sa de competență avem cea mai numeroasă populație, cel mai întins teritoriu, eram zona cea mai dezvoltată și nu poate fi analizată decât separat. Vă pot preciza însă că nu ridică probleme din punct de vedere al situației operative, echipa managerial este tânără, dinamică, profesionistă și toate acestea se caracterizează în rezultatele excelente obținute.

Vă mulțumim!

 

 

 


Galerie foto

EXCLUSIV / Interviu cu ŞEFUL IPJ MEHEDINŢI comisar Ștefan Constantin Ponea
EXCLUSIV / Interviu cu ŞEFUL IPJ MEHEDINŢI comisar Ștefan Constantin Ponea


Urmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus