News Mehedinti

Românii‌ ‌preferă‌ ‌să‌ ‌se‌ ‌trateze‌ ‌în‌ ‌clinicile‌ ‌private‌

Românii‌ ‌preferă‌ ‌să‌ ‌se‌ ‌trateze‌ ‌în‌ ‌clinicile‌ ‌private‌

Data: 4-9-2019

Sistemul de sănătate românesc este, de ani de zile, cu un picior în groapă. Problemele cu care se confruntă sunt atât de multe, încât niciun ministru nu a știut, nu a vrut sau nu a putut să le rezolve. Condițiile din unele spitale românești și lipsa dotărilor, dar și corupția și șpaga îi fac pe români să aibă o încredere scăzută în ceea ce privește unitățile medicale de stat.

De ce se tratează românii  la privat: de voie sau de nevoie?

România nu are bani pentru sănătate! Iar românii simt acest lucru de fiecare dată când se îmbolnăvesc. Laboratoarele fac analize gratuite cu “porția”, au liste lungi de așteptare și fonduri care se termină repede. Așa că, mulți dintre cei care ajung cu trimiteri de la medicul de familie pentru a-și face analize gratuite, constată că trebuie să le plătească. Pentru că, replica spusă în laboratoare, mai des decât “ bună dimineața” este: “nu avem fonduri pentru analize gratuite”. Și atunci, românii împătură biletul de trimitere și scot banii, căci boala nu știe de listele de așteptare. Iar dacă au nevoie de spitalizare și își permit să meargă la privat, bolnavii nu stau pe gânduri. Condițiile din spitalele de stat, șpaga din sistemul de sănătate, care nu a fost eliminată, după cum afirmă chiar ministrul sănătății, infecțiile nosocomiale tot mai frecvent ilustrate în presă, toate îi sperie pe bolnavii care ajung să renunțe la economii pentru a plăti facturile clinicilor private.

Clinici care au atins cifre de afaceri uriașe și sunt tot mai preferate de români.

Stat vs privat

Clădirile vechi, paturile din fier, cumpărate înainte de ‘89, mucegai, igrasie, dușuri ruginite, băi comuniste, toate se găsesc în multe spitale din România. Există câteva unități medicale de stat, modernizate cu fonduri europene. Altele au fost renovate și dotate cu bani de la bugetul local ori de la cel de stat . Puține, însă. Cât o picătură într-o mare de apă. Așa că, românii fac tot posibilul să evite spitalele de stat. Alternativa este reprezentată de clinicile private, unde condițiile și aparatura fac diferența.

Statisticile arată că în anul 2011 unul din 5 români se trata la privat. Numărul pacienților care își plătesc serviciile medicale a crescut, însă în ultimii 8 ani. Acest lucru se vede, spun specialiștii, și după numărul mare de clinici și spitale private deschise în ultimii ani. Toate cu cifre de afaceri cu multe zerouri la final și un profit mereu pe plus!

Serviciile medicale private, afaceri rentabile

Cifra de afaceri în sectorul medical privat din România este de aproximativ 11 miliarde de lei, în 2018, potrivit unei analize Key Fins. De două ori mai mare decât în 2013.  Comparativ cu anul 2007, afacerile din sectorul medical privat au crescut cu 500%. Statisticile arată că profitul unităților medicale private este în urcare cu aproape o treime față de 2016 și a crescut cu peste 400% din 2007 până în 2017. De asemenea, datele arată că în România, în ultimii 12 ani, au apărut peste 12 mii de clinici private. Semn că aceste afaceri medicale sunt profitabile și că nu duc lipsă de pacienți. Aparatura de ultimă generație, uși (porți) metalice moderne folosite în sălile de radiologie și radioterapie, saloane curate, paturi rabatabile și multe alte facilități dau încredere românilor în unitățile medicale private. 

Așadar, sistemul de sănătate românesc mai are de făcut multe “tratamente” pentru a se însănătoși și pentru a redobândi încrederea românilor. 

sursa foto: shutterstock.com

Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus