News Mehedinti

Satul Berzasca: diagnostic, specific şi viziune

Satul Berzasca: diagnostic, specific şi viziune

Data: 24-9-2013

Satul Berzasca este cea mai dezvoltată şi populată aşezare din cadrul comunei. Structura sa urbană este cea mai extinsă şi complexă, consecinţă a calităţii sale de reşedinţă de comună şi a structurii multietnice.

Fondul construit este marcate de aceste influenţe multiple, constând într-un colaj de tipologii de locuire care respectă totuşi aceleaşi reguli de front ca în satele aparţinătoare. Caracteristicile de specificitate culturală pot fi regăsite în frontal stradalcaracterizat de continuitate, omogenitate şi compactitate.

În localitate există un nucelu de locuinţe colective muncitoreşti, în care este concentrată o parte din populaţia săracă a comunei. Această zonă prezintă probleme de degradare fizică şi socială şi necesită urgentă reabilitare arhitecturală şi reamenajarea spaţiilor commune. Deşi este aşezată pe Dunăre, Berzeasca nu se raportează la fluviu şi nu există nici o amenajare pe mal, în afara fostului port Drencova, care în prezent este închis şi în stare de degradare.

Satele comunei Berzasca beneficiază de un patrimoniu arhitectural şi cultural de o bogăţie şi o diversitate extraordinară, la care se adaugă integrarea firească într-un mediu natural unic, cu o topografie, climă, faună şi floră extrem de generoase.

Aceste valori locale generează un spaţiu natural şi cultural cu o identitate puternică şi bine prezervată, materializată într-o spaţialitate şi o arhitectură specifice, care, în multe cazuri, sunt în stare avansată de degradare, necesitând intervenţii imediate şi reguli de protecţie la nivel urbanistic şi arhitectural. Între viitoarea dezvoltare turistică şi mediul local existent trebuie să existe relaţii de simbioză prin care să se potenţeze reciproc. 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus