News Mehedinti

Simularea unui accident rutier pe Dealul Balota, în care au fost implicate substanţe radiologice

Simularea unui accident rutier pe Dealul Balota, în care au fost implicate substanÅ£e radiologice

Data: 27-10-2015

Astăzi, 27 octombrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 11.00, DetaÅŸamentul de pompieri Dr.Tr.Severin, din cadrul Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de Urgenţă „Drobeta” al judeÅ£ului MehedinÅ£i, a organizat un exerciÅ£iu privind intervenÅ£ia în cazul producerii unui accident rutier pe drumul european E 70, pe dealul Balota, în care au fost implicate substanÅ£e radiologice.

Desfăşurarea exerciÅ£iului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit, care a cuprins un accident rutier produs între un autoturism ce transporta substanÅ£e radiologice folosite în medicină, ÅŸi un utilaj agricol, conducătorul autoturismului aflându-se încarcerat, însă conÅŸtient. La ora 10.00, evenimentul a fost anunÅ£at, prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de către un participant la trafic, care a dat informaÅ£ii exacte atât despre victimă, cât ÅŸi despre substanÅ£ele transportate de autoturismul avariat.

Echipa de cercetare chimică, bacteriologică, radiologică ÅŸi nucleară (CBRN) din cadrul ISU „Drobeta” s-a deplasat la eveniment, împreună cu echipajul de descarcerare, după care au urmat o autospecială cu apă ÅŸi spumă, dar ÅŸi o ambulanţă SMURD.  S-a intervenit, imediat, pentru izolarea zonei pe o distanţă de 50 m, măsurarea concentraÅ£iei de substanÅ£e radioactive, dar ÅŸi pentru decontaminarea victimei ÅŸi personalului ISU participant la această misiune.                         Conducătorul auto a fost descarcerat dintre fiarele autoturismului ÅŸi preluat de echipajul SMURD, care l-a transportat la spital.  

         ExerciÅ£iul desfăşurat pe DN 6 (E 70) – pe dealul Balota - a avut ca scop antrenarea forÅ£elor participante, îndeosebi a echipei de cercetare chimică, bacteriologică, radiologică ÅŸi nucleară, privind derularea operaÅ£iunilor de intervenÅ£ie în condiÅ£ii de siguranţă, atât pentru populaÅ£ie, cât ÅŸi pentru personalul propriu. De asemenea, prin intermediul acestui exerciÅ£iu s-au urmărit însuÅŸirea misiunilor ÅŸi atribuÅ£iunilor ce le revin fiecărui membru al echipajelor participante la astfel de evenimente.

          În cazul producerii unui accident cu substanÅ£e periculoase, recomandăm cetăţenilor să nu se apropie de locul accidentului, să sune de urgenţă la 112, ÅŸi să comunice următoarele: