News Mehedinti

Nesimţirea multor vizitatori oferă imagini jalnice pe traseele Parcului Natural Porţile de Fier

Data: 2-10-2017

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaÅ£ie nonguvernamentală, apolitică ÅŸi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro ) a realizat în data de 30 octombrie a.c,  în cooperare cu Liceul MATHIAS HAMMER din Anina, o monitorizare a activităţilor antropice care agresează patrimoniul Parcului Natural PorÅ£ile de Fier precum ÅŸi a stării infrastructurii de vizitare a parcului. În cadrul evenimentului au fost distribuite deasemenea publicaÅ£ii destinate informării corecte a grupurilor de vizitatori privind regulamentul parcului ÅŸi atracÅ£iile turistice ale traseului. Activitatea s-a derulat  pe un traseu cuprins între localitatea Coronini ÅŸi golful Mraconiei, cu intrare ÅŸi în rezervaÅ£ia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici de pe platoul Ciucaru Mare.

Locul de popas din vârful dealului Piatra Albă de pe DN 57 este curat ÅŸi cu recipientele de colectare a deÅŸeurilor aproape goale. Imediat însă  la intrarea în pădurea limitrofă apare imaginea dezolantă a „preÅ£ului” curăţeniei, adică o mare de ambalaje înÅŸirate prin toată pădurea. Este posibil ca administratorul drumului ÅŸi a locului de popas, sau localnicii, să facă periodic un „cadou” administratorului de pădure ÅŸi să depoziteze aici aceste deÅŸeuri. Nu numai ambalajele creează această imagine dezolantă. La ea contribuie ÅŸi vizitatorii care caută disperaÅ£i o toaletă ecologică.

Obiectele din popasul situat la intrarea de pe platoul Ciucaru Mare în rezervaÅ£ia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici au fost vandalizate de „turiÅŸti” supăraÅ£i pe armonia deplină creată aici de natură iar urmele păşunatul practicat  de localnici în rezervaÅ£ie dovedesc o mentalitate asemănătoare.

În zona podului din golful Mraconia de pe DN 57, frecventată în permanenţă de un mare număr de vizitatori, situaÅ£ia este aceeaÅŸi ca ÅŸi în pudurea de la popasul de pe Piatra Albă dar aici totul este „la vedere”. Ce contrast între simbolistica istorică a locului, marcată de statuia regelui dac Decebal, ÅŸi nepăsarea care aruncă în derizoriu această simbolistică !

GEC Nera solicită autorităţilor, în special comisariatelor Gărzii NaÅ£ionale de Mediu ale judeÅ£elor CaraÅŸ – Severin ÅŸi MehedinÅ£i să intervină de urgenţă în aceste zone pentru ca activităţile, care în prezent agresează mediul, să intre în legalitate.  Alte detalii privind monitorizarea mediului în cadrul acestui eveniment vor fi incluse într-un raport care va fi trimis autorităţilor direct responsabile.

Evenimentul din 30 septembrie a.c a este parte a proiectului „Interactiune ONG - autoritati pentru protejarea patrimoniului parcurilor naturale si nationale din sudul Banatului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de FundaÅ£ia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation ÅŸi sprijinit de Enel România È™i Raiffeisen Bank. comunicat