News Mehedinti

Ziua internațională a democrației sărbătorită de peste 200 de liceeni din Drobeta Turnu-Severin

Ziua internațională a democrației sărbătorită de peste 200 de liceeni din Drobeta Turnu-Severin

Data: 15-9-2016

Ziua Internațională a Democrației este sărbătorită, în fiecare an, la 15 septembrie iar pentru 222 de liceeni din Drobeta Turnu-Severin ea are acum o greutate mai mare.

În anul de studiu 2015 – 2016 Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE a pilotat opționalul “O oră pentru democrație”, un opțional de democrație predat exclusiv prin metode non-formale. Ora s-a ținut în opt clase de liceu, în rândul a 222 de elevi din 3 licee din Drobeta Turnu – Severin: Colegiul Național Pedagogic “Ștefan Odobleja”, Colegiul Național “Gheorghe Țițeica și Colegiul Tehnic Decebal.

Programul educațional “O oră pentru democrație” a fost gândit ca un instrument educativ de responsabilizare, conștientizare și abordare a vieții sociale, al cărui spațiu de exercițiu îl reprezintă comunitatea. Noutatea acestui proiect o reprezintă abordarea dinamică a cunoștințelor acumulate și punerea lor în practică în rândul elevilor din orașul Drobeta-Turnu Severin, prin activități interactive de conștientizare a nevoii de participare directă, în toate aspectele ce țin de comunitatea din care aceștia fac parte. Pe lângă orele interactive, elevii au avut ocazia de a participa la concursuri de dezbateri, cluburi democratice, la ședințele de Consiliu Local, iar unii 12 dintre aceștia au participat la o școală de vară despre democrația participativă organizată în Elveția.

Studiul de impact realizat în urma predării opționalului ne arată cum s-a schimbat percepția asupra democrației în urma acestui program. Dacă unii dintre elevi care nu au participat la opțional caracterizează democrația ca fiind “o prostie de care abuzează foarte multe persoane pentru a a-și rezolva interesele”, imaginea negativă a democrației este mult mai puțin prezentă în discursurile celor care au participat la activitățile proiectului.

De asemenea, elevii care au participat la ora de democrație înțeleg acum democrația mult mai bine din punct de vedere al implicării individuale în problemele comunității sau ale țării în care trăiesc. Dacă participanții la grupul de control leagă eminamente democrația de dreptul la vot (41.3%), cei care au luat parte la activitățile proiectului consideră că aceasta este atributul principal într-o măsură semnificativ mai mică (9,5%), lăsând loc unor definiții precum “puterea poporului” (27,6%) sau “implicarea cetățenilor” (12,4%).

 

“România are nevoie de tineri puternici, implicați, de cetățeni activi care să cunoască cu cu adevărat principiile democratice. România are nevoie de o societate puternică, în care tinerii să constituie motorul pe bază căruia se construiește o comunitate. Proiectul “O oră pentru democrație” a fost răspunsul nostru la această nevoie. Ora pentru democrație, la care au participat 222 tineri, a fost o oră pentru ei, o oră pe săptămână în care tinerii severineni au avut prilejul să conștientizeze toate lucrurile prin care ei pot să contribuie la binele comunității. Rolul nostru a fost să îi sprijinim să învețe democrația prin experiențe proprii.”  - a declarat Ion-Constantin Șolga, managerul proiectului  “O oră pentru democrație”.


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus