News Mehedinti

Unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii este din MEHEDINTI!

Unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii este din MEHEDINTI!

Data: 3-6-2019

Foarte puÈ›ini, sau chiar nimeni nu È™tie că în satul mehedinÈ›ean Comanda s-a născut È™i a copilărit unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii. 

Nicolae Popescu s-a născut la data de 22 septembrie 1937 în satul Comanda-Strehaia, judeÅ£ul MehedinÅ£i. PărinÅ£ii săi l-au înscris la Colegiul Popular “Nicolae Bălcescu” (azi revenit la numele originar Colegiul Carol I) din Craiova. Mai apoi se înscrie la Facultatea din IaÅŸi. În anul III este exmatriculat din motive politice, considerându-se că este un element „ostil faţă de regim”, după ce făcuse o remarcă potrivit căreia „ÅŸi realizările oamenilor de ÅŸtiinţă americani erau demne de luat în considerare”. Fiind exmatriculat, a plecat acasă, în Comanda-Strehaia, unde a lucrat la câmp un an, la Gospodăria Agricolă de ProducÅ£ie, iar în timpul liber studia în continuare matematică de înalt nivel.  În anul 1959 a reluat facultatea de la început, din anul I, de această dată la Facultatea de Matematică din BucureÅŸti, pe care a absolvit-o în 1964. Nicolae Popescu  era preocupat în matematică mai ales de cercetarea ÅŸtiinÅ£ifică. În anul II de facultate, 1960, ca student, a iniÅ£iat un seminar ÅŸtiinÅ£ific la care participau colegi din acelaÅŸi an sau din ani mai mici,  însă la care veneau ÅŸi studenÅ£i de la alte facultăţi. Acest seminar a continuat timp de 50 de ani, sub diferite denumiri. Astăzi, acest seminar se numeÅŸte Seminarul de Algebră ÅŸi Teoria numerelor „Nicolae Popescu”.

Unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii

La terminarea facultăţii este numit cercetător-stagiar la propunerea unor somităţi academice precum Miron Nicolescu, Grigore C. Moisil, Gheorghe Vrănceanu ÅŸi Octav Onicescu. A publicat, până în anul 1966, 18 lucrări ÅŸtiinÅ£ifice care i-au adus recunoaÅŸterea internaÅ£ională. A devenit doctor docent înainte de a împlini vârsta de 35 de ani. A contribuit din plin la dezvoltarea cercetării ÅŸtiinÅ£ifice în general, ÅŸi a cercetării ÅŸtiinÅ£ifice matematice româneÅŸti, în special. Ca student, a publicat o lucrare în FranÅ£a în colaborare cu un matematician elveÅ£ian, Pierre Gabriel, rezultatul principal fiind cunoscut în literatura de specialitate ca Teorema Popescu-Gabriel. În 1973 Nicolae Popescu a publicat în Editura Academic Press monografia “Abelian Categories with Applications to Rings and Modules”, lucrare ce a încununat activitatea sa de cercetare în domeniul teoriei categoriilor, considerată cea mai completă în lume în acel moment. Dintre numeroasele cărÅ£i pe care le-a scris Nicolae Popescu amintim: “Elemente de teoria algebrică a numerelor”, Universitatea BucureÅŸti, 1968; “Teoria categoriilor ÅŸi teoria fascicolelor”, Editura ÅžtiinÅ£ifică, 1971; “Categorii Abeliene”, Editura Academiei, 1971; „Abelian categories with Applications to Rings and Modules”, Academic Press, L. M. S. Monograph No.3, London, 1973.

Comunismul – o piedică în calea marelui mathematician comăndean

La Congresul InternaÅ£ional de Matematică de la Moscova, din 1966, expunerea rezultatelor sale s-a bucurat de un succes deosebit, mari academicieni din lume prezenÅ£i la acel congres ÅŸi-au exprimat aprecierile în acest sens. A început să primească numeroase invitaÅ£ii din universităţi din SUA, Germania, FranÅ£a, Italia, Belgia, Canada, dar ÅŸi din alte ţări. Cu toate acestea, cercetătorul Nicolae Popescu nu a putut onora aceste invitaÅ£ii deoarece nu primea viză de ieÅŸire din Å£ară. Pentru rezultatele fundamentale în teoria categoriilor, numele său a fost menÅ£ionat în „Enciclopedia Matematică” editată de Academia de ÅžtiinÅ£e a URSS, în 1978, ÅŸi în vasta lucrare în 10 volume, format mare, „Encylopaedia of Mathematics (Kluwer Academic Publishers, 1990).

Doar mehedinÅ£eanul Nicolae Popescu, Dimitrie Pompeiu ÅŸi Simion Stoilow sunt matematicienii români menÅ£ionaÅ£i în această Enciclopedie. A Å£inut conferinÅ£e ca Profesor invitat la universităţile din: Anvers (Belgia); Zurich (ElveÅ£ia); Mulhouse, Colmar, Strasbourg, Lyon, Rennes, Bordeaux, St. Etienne (FranÅ£a); Roma, l’Aquila, Bresanone (Italia); Novosibirsk, Barnaul (Rusia); Munchen, Stuttgart, Heidelberg, Hagen, Dortmund, Bielefeld (Germania); Kuwait University (Kuwait); Naruto, Okayama (Japan); Johns Hopkins, Columbia, Illinois (SUA); Almería, Granada (Spania), Ciudad de Mexico (Mexic), G.G.S. – Lahore (Pakistan), UNAN – Managua (Nicaragua), Cairo (Egipt), Universidad de la Serena – La Serena (Chile). Din 1990 a fost preÅŸedinte al Societăţii Matematicenilor din România, iar din anul 1997 membru corespondent al Academiei Române. Matematicianul Nicolae Popescu a încetat din viaţă la 29 iulie 2010, în BucureÅŸti.

Sursa: www.editie.ro