News Mehedinti

O poliţistă de frontieră s-a clasat pe locul I la concursul de romane poliţiste organizat de Ministerul Afacerilor Interne

O poliţistă de frontieră s-a clasat pe locul I la concursul de romane poliţiste organizat de Ministerul Afacerilor Interne

Data: 18-11-2015

Comisarul ÅŸef  Cenea Mariana, ofiÅ£er psiholog în cadrul Inspectoratului Teritorial al PoliÅ£iei de Frontieră TimiÅŸoara  s-a situat pe locul I în urma evaluării creaÅ£iilor literare participante la concursul de romane poliÅ£iste, ediÅ£ia a III-a organizat de Editura Ministerului Afacerilor Interne.

Premierea  a avut loc la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne  în cadrul Salonului de carte juridică, poliÅ£istă ÅŸi civică în prezenÅ£a secretarului de stat chestor Irina Alexe ÅŸi a unor personalităţi ale vieÅ£ii culturale  contemporane .

Absolventă a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii BucureÅŸti Mariana Cenea este nu numai un psiholog pasionat, cu o vastă experienţă profesională, ci ÅŸi o scriitoare ce s-a remarcat în domeniul sau de specialitate, acela al psihologiei practice, cât ÅŸi al literaturii poliÅ£iste contemporane.

„Tortul-surpriză” este al ÅŸaselea roman al comisarului ÅŸef  Mariana Cenea  ÅŸi al cincilea din seria de romane poliÅ£iste după ” RoÅŸu transfrontalier”, Eveniment la frontieră”, „Traficantul de femei” ÅŸi „Joc  dublu la frontieră”  toate fiind inspirate din cazuistica poliÅ£iei de frontieră. Ca de obicei autoarea s-a inspirat din munca poliÅ£iÅŸtilor de frontieră(acÅ£iunea se petrece în zona de frontieră a MehedinÅ£iului), reuÅŸind să redea într-o manieră literară personală, riscurile profesionale, gândurile,trăirile ÅŸi temerile poliÅ£istului de frontieră angrenat în lupta complexă cu infracÅ£ionalitatea transfrontalieră. Pe lângă presiunea psihologică exercitată asupra sa de un înalt-funcÅ£ionar de o moralitate îndoielnică, contrabanda cu Å£igări ÅŸi ingineriile financiare fictive pentru producerea evaziunii fiscale sunt infracÅ£iunile principale ce-i dau bătăi de cap comisarului ÅŸef  Radu Moldovan –personajul principal al romanului.

Nu lipsesc conspiraÅ£ia ÅŸi umorul care condimentează paginile cărÅ£ii. Titlul este de fapt „cheia” romanului pe care cititorul o va descoperi pe final. O lectură  antrenantă  ÅŸi captivantă  ce conturează, în paralel, două profiluri umane opuse: profilul celui care luptă împotriva infracÅ£ionalităţii ÅŸi profilul parvenitului, al dependentului patologic de bani ÅŸi putere. În cei 23 de ani de activitate profesională cms ÅŸef  Mariana Cenea a demarat programe de psihoprofilaxie în cadrul cărora a organizat numai puÅ£in de opt simpozioane naÅ£ionale ÅŸi a condus mai multe campanii de prevenire, conÅŸtientizare ÅŸi promovare a sănătăţii psihice a poliÅ£iÅŸtilor de frontieră. Colega noastră este ÅŸi coordonatorul principal a patru volume de psihologie ce constitue un real material didactic pentru pregătirea psihologică a tuturor lucrătorilor Ministerului Afacerilor Interne.