News Mehedinti

Industria Orșovei a ajuns la fier vechi / Bătrânii sunt cei care își mai aduc aminte de marile fabrici din oraș

Industria Orșovei a ajuns la fier vechi / Bătrânii sunt cei care își mai aduc aminte de marile fabrici din oraș

Data: 17-2-2013

Oraș de circa 12.000 de locuitori, Orșova avea cândva o industrie destul de dezvoltată.

Țesătoria cazanele

Oferea locuri de muncă la aproximativ  400 de femei și bărbați. Din păcate managerii de după revoluție au valorificat la fier vechi mijloacele de producție (războaie de țesut vechi și noi care urmau să fie instalate în țesătorie), pe motivul că nu exista materie primă și anume fibre de bumbac. Acesta a fost sfârșitul uneia dintre cele mai mari fabrici care susținea economia Orșovei.

Întreprinderea minieră Orșova

Tot cu circa 400 municitori, această fabrică oferea locuri de muncă, cei drept mult mai grele, cu sacrificii umane câteodată din cauza condițiilor grele de muncă. “Totuși în acea perioadă nu s-a simțit niciodată forța de muncă, care acum este din păcate dezafectată. Îmi aduc aminte perfect de un caz care a cutremurat orașul la acea vreme. Am lucrat mulți ani la Întreprinderea minieră Orșova și pot să spun că au fost multe accidente de muncă din cauza condițiilor grele de lucru. O femeie a fost prinsă la moară și turtită pur și simplu. Aproximativ prin anul 1983 s-a întâmplat acest lucru”, își aduce aminte o bătrânică care și-a câștigat existența ani la rând de pe urma acestei fabrici.

Șantierul Naval Orșova

Cu aproximativ  800-1.000 de muncitori, Șantierul Naval era citadela industrială a orașului Orșova. Acum, din păcate, supraviețuiește cu circa 200-300 de muncitori.

Pentru un oraș precum Orșova, industria era destul de dezvoltată. La toate acestea se adaugă și întreprinderile de interes local care asigurau și ele locuri de muncă cum ar fi comerțul de stat, IRIL-ul (Industria Locală), IGO (Intreprinderea Gospodăriei Orășenești) dar și Intrerpinderea forestieră. În ultimii ani însă, toate acestea au fost privatizate sau desființate iar instalațiile noi sau vechi din incinta lor au fost valorificate la fier vechi.  


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus