News Mehedinti

Facturile CEZ – motiv de nervozitate și îngrijorare în rândul clienților

Facturile CEZ – motiv de nervozitate și îngrijorare în rândul clienților

Data: 20-2-2013

Ultimele facturi de curent au pus capac în rândul clienților CEZ care se întreabă cum vor plăti sumele de ordinul sutelor de lei. Modul de calcul al Certificatelor Verzi (CZ) e picătura care a umplut paharul și care a creat panică maximă printre clienți.

Între 200 și 2.000 de lei, atât au de achitat orșovenii la prima stigare pe facturilor CEZ emise în această lună. Incriminat este preţul unitar al CV din facturi, care nu coincide cu cel specificat în metodologia de calcul.

Nervi și multe semne de întrebare

În ultimele zile, în Orșova nu auzi discutându-se decât acest subiect. “Pe oricine am întrebat, fiecare e nemulțumit de modul de calcul al Certificatelor Verzi. Aproape 100 de lei trebuie să plătesc pe CV, valoarea totală a facturii depășind astfel 280 de lei.

Enorm de mult pentru un salariu de nici 700 de lei”, spune o doamnă din Orșova. Alături de facturi, clienţii primesc în plicuri şi o informare în legătură cu temeiul legal al introducerii componentei CV (Legea nr. 134/2012) şi cu metodologia de calcul.Potrivit acesteia, valoarea CV reprezintă produsul dintre cantitatea de energie facturată (MWh) şi preţul unitar al CV (lei/MWh).

Prețul unitar al CV diferă de la o factură la alta

Deşi în informarea expediată de CEZ preţul unitar fără TVA al CV este de 30,34 lei/MWh, în facturi acesta este de 51,50 lei/MWh.

„Preţul unitar fără TVA al CV are valoarea de 51,50 lei, în loc de 30,34 lei. În felul acesta, CEZ creşte în mod ilegal valoarea facturii mele cu 10,6%. Acest procent diferă de la un client la altul, în funcţie de consumul avut. Pe 7 februarie, am trimis CEZ un e-mail în care solicitam lămuriri asupra modului de calcul al preţului unitar pentru CV. Până acum, nu am primit nici un răspuns de clarificare. Nu ajungea că preţul energiei electrice s-a mărit cu 6% şi că trebuie să plătim în plus de acum înainte şi aceste certificate verzi, că CEZ ne taxează în plus, în mod ilegal, şi la valoarea certificatelor verzi“, spune un alt client CEZ din Orșova.

Bulgarii au ieşit în stradă împotriva CEZ

Circa 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat la sfârşitul săptămânii trecute la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Protestatarii au demonstrat împotriva creşterii facturilor la energia electrică, acordând guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi satisfăcute revendicările. Principala cerere vizează renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuţie a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi de cea austriacă EVN. Ieri, Parchetul din Bulgaria a anunţat că va recomanda revocarea licenţei societăţii CEZ. Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat tot ieri că va propune Comisiei de stat în domeniul energiei şi apei ca preţurile energiei electrice să fie reduse cu 8% începând cu 1 martie 2013.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții CEZ pentru a cere câteva explicații suplimentare privind acest subiect însă nu am reușit să stăm de vorbă cu cineva în măsură să ne ofere aceste informații.


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus